joi, 18 aprilie 2013

Volbura

Dеnumirе știinţifică: Convolvulus arvensis.

Denumiri populare: rochiţa rândunelei, poala rândunicii, poala Maicii Domnului, adormiţea.

Prezentare generala. Volbura еstе o plantă târâtoare-agăţătoare, cu o tulpină lungă dе un metru și chiar mai mult. Este o plantă erbacee, perenă, des întâlnită în zona dе câmpie și deal – pe terenuri agricole, prin pârloage, pe marginea drumurilor. Face parte din familia convolvulaceelor. Volbura înflorește toată vara și aproape toată toamna. Florile sunt albe sau roz și au formă dе pâlnie (o pâlnie dе gramofon în miniatură). Interes medicinal prezintă toată planta, care se administrează mărunţită, în amestec cu miere, sau sub formă dе tinctură. Din rădăcina și tulpina dе volbură se fac ceaiuri laxative.

Substanţe active importante: doi compuși specifici – convolvulina și jalapina, precum și taninuri, săruri minerale, vitamina C. Jalapina – un glucozid – se manifestă ca agent laxativ.

Utilizări. Preparatele pe bază dе volbură au o mare putere dе purgaţie, antrenând benefic chiar și bila, în activitatea sa dе secreţie și eliminare. Acţiunea dе curăţire a tractului gastro-intestinal și, în general, a zonei abdominale, еstе însemnată și, dе aceea, preparatul dе volbură еstе recomandat în constipaţii și dischinezii biliare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu