joi, 18 aprilie 2013

Creţușca

Dеnumirе știinţifică: Filipendula ulmaria.

Prezentare generala. Creţușca еstе o plantă meliferă bine cunoscută dе apicultori. Mierea obţinută dе la florile acestei plante are calităţi terapeutice dе excepţie. Creţușca еstе o erbacee perenă, din familia rozaceelor. Se dezvoltă destul dе mult, ajungând până la 1,20 metri înălţime, tulpinile aeriene sunt răsfirate. Tulpina subpământeană, adică rizomul, еstе aproape pietroasă. Creţușca înflorește în lunile iulie și august, florile sunt, dе obicei, albe, uneori având nuanţe spre galben. Planta preferă sol calcaros, crescând în zonele umede, mlaștini, iazuri, lacuri. Este răspândită mai ales în zona montană și submontană. Pentru practici medicinale se recoltează florile, rizomii, frunzele. Cel mai întrebuinţat preparat еstе infuzia.

Substanţe active importante: taninuri, vanilină, heliotropină, glucozide, acid salicilic, fier, sulf, calciu.

Utilizări. Infuzia dе creţușcă еstе astringentă, tonică, diuretică și antihidropică. Preparatele pe bază dе flori contribuie la calmarea durerilor provocate dе reumatismul articular. Infuzia dе flori dе creţușcă reduce febra, precum și durerile generate dе calculii renali și biliari. Preparatele din creţușcă au efecte pozitive și în tratamentul scrofulozei, al gutei și al mușcăturilor dе șarpe. În unele ţări, infuzia dе creţușcă еstе utilizată în producerea dе bere și vin, dându-le acestor băuturi un parfum special.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu