joi, 18 aprilie 2013

Cânepa

Dеnumirе știinţifică: Cannabis sativa.

Prezentare generala. Cânepa cultivată еstе o plantă anuală, originară din India. Se remarcă prin tulpina sa dreaptă, înaltă dе aproape un metru, uneori chiar mai mult. La maturitate, tulpina dе cânepă еstе total lemnificată. Frunzele, mari, sunt împărţite în foliole lanceolate, cu marginea crestată. Florile, dе culoare galben-verzuie, sunt grupate în inflorescenţe asemănătoare cu un spic. Cânepa înflorește în lunile iulie și august, existând plante dе cânepă femele și plante dе cânepă masculine. Fructul еstе o nuculă brun-cenușie, netedă, asemănătoare cu o mică rolă dе rulment. Cânepa aparţine familiei canabinaceelor, sunt o plantă aromatică. Din seminţele dе cânepă se extrage un ulei. Pentru uz medicinal se recoltează vârfurile înflorite ale plantelor femele. Se obţin extracte și se prepară tincturi.

Substanţe active importante: canabinol, canabidiol, tetrahidrocanabinol. Potrivit cercetărilor, acţiune medicinală semnificativă are tetrahidrocanabinolul.

Utilizări. Preparatele medicinale din cânepă au efecte sedative și dе aceea sunt utilizate în terapii din domeniile neurologic și psihiatric. Desigur, întrebuinţările medicinale ale cânepii nu se opresc aici. Preparatele din cânepă au, dе asemenea, influenţă relaxantă asupra organelor interne și a mușchilor în general, precum și acţiune analgezică. Multumită acestor proprietăţi, preparatele din cânepă sunt folosite în afecţiuni gastrice grave (cancere), în ulcere gastrice, în afecţiuni ale căilor respiratorii – astm, emfizem, bronșită cronică, în nevralgii și în boli psihice. Cercetările au dovedit că preparatele pe bază dе cânepă au și efecte anticonvulsive și chiar bactericide – pot acţiona ca un antibiotic. Utilizate în exces, preparatele din cânepă pot crea dependenţă și pot avea urmări grave asupra sănătăţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu