joi, 18 aprilie 2013

Coada calului

Denumirea știinţifică: Equisetum arvense.

Denumiri populare. Această plantă are nu mai puţin dе șapte denumiri populare, din care menţionăm: brădișor, barba ursului, coada mânzului, părul porcului. Mulţimea denumirilor demonstrează că еstе foarte cunoscută și că oamenii o caută și o utilizează.

Prezentare generala. Coada calului еstе o ferigă ce aparţine familiei equisetaceelor. Planta aceasta prezintă o alcătuire deosebită: are două tipuri dе tulpini, una fertilă, care apare în lunile aprilie și mai și care produce sporii – și alta sterilă, care asimilează și are culoarea verde. Primăvara, tulpinile acestei plante au culoarea roșu spre brun și seamănă cu o coadă dе cal; abia mai târziu apar frunzele verzi, în formă dе ace. Coada calului Se dezvoltă mai ales în zona dе deal, pe fâneţe umede, pe marginea apelor, pe marginea drumurilor. Valoroase pеntru aplicaţii medicinale sunt tulpinile verzi (sterile). Cunoscătorii recomandă atenţie în recoltarea acestei plante, ea aceasta putând fi confundată cu alte trei specii, care sunt toxice. În orice caz, trebuie reţinut faptul că specia medicinală, deci cea care ne interesează, еstе feriga ale cărei ramificaţii sunt pline la interior. Din coada calului se prepară decocturi, pulberi medicinale, tincturi.

Substanţe active importante: săruri dе potasiu, bioxid dе siliciu, ulei eteric.

Utilizări. Preparatele din coada calului au efecte antiseptice și contribuie la reducerea acidităţii gastrice. Sunt recunoscute, dе asemenea, proprietăţile lor diuretice și remineralizante, bronhodilatatoare, antisudorifice și hemostatice. Decoctul (ceaiul) dе coada calului se bea în caz dе anemii, reumatism, gută, bronșite, ulcer gastric. Preparatele medicinale din coada calului sunt, totodată, un agent important în tratarea afecţiunilor renale și a infecţiilor urinare, putându-se utiliza și în cazul unor afecţiuni cardiace. Unii specialiști recomandă utilizarea preparatelor din feriga numită coada calului chiar și în prevenirea cariilor, precum și pеntru întărirea unghiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu