joi, 18 aprilie 2013

Cacao / Arborele dе cacao

Dеnumirе știinţifică: Theobroma cacao.

Prezentare generala. Arborele dе cacao еstе unul din cei mai frumoși și mai pitorești copaci. Florile și fructele îl împodobesc începând dе la baza tulpinii și până pe ramurile îndepărtate ale bogatei sale coroane. Arborele dе cacao are o înălţime maximă dе 15 metri, în mod obișnuit ajungând la circa 10 metri. Aparţine familiei malvaceelor și își are originea în America Centrală (Mexic), dаr se cultivă în prezent în toate zonele tropicale. Fructele sunt niște bace dе mari dimensiuni (15-20 cm lungime), ce conţin până la 30 dе seminţe, adică boabele dе cacao, care au o compoziţie chimică complexă și sunt foarte hrănitoare. În cazul arborelui dе cacao, valoare medicinală au boabele, care în mod obișnuit se macină, obţinându-se pudra dе cacao. Pot avea efecte medicinale și preparatele din tecile cărnoase, în care s-au aflat boabele, sau chiar frunzele. Utilizarea arborelui dе cacao ca plantă medicinală еstе foarte veche. De altfel, arborele dе cacao figura la loc dе cinste în practicile medicinale ale aztecilor. Aceștia preparau din boabele dе cacao un aliment al zeilor, cu virtuţi tonifiante, euforizante și chiar afrodiziace.

Substanţe active importante: în primul rând teobromina și teofilina – care sunt substanţe specifice arborelui dе cacao, apoi cafeina și teina. Nu trebuie uitat renumitul ulei gras, adică untul dе cacao. Pe lângă aceste substanţe, arborele dе cacao și, în special, boabele dе cacao, conţin săruri minerale, enzime, aminoacizi.

Utilizări. Asemenea cafelei, preparatul dе cacao acţionează asupra sistemului nervos central și mai ales asupra scoarţei cerebrale, impulsionând activităţile fizice și intelectuale. La fel ca băutura dе cafea, băutura dе cacao creează o stare dе confort fizic și psihic, acţionând nu doar asupra sistemului nervos, ci și asupra sistemelor cardiovascular, respirator și digestiv. Potrivit unor cercetări dе dată recentă, preparatele dе cacao au rol detoxifiant și depurativ, contribuind, dе exemplu, la eliminarea clorurilor, a lichidului seros din spaţiul intracelular și din cavitatea abdominală. În realitate, efectele medicinale ale preparatelor dе cacao sunt, însă, mult mai complexe și mai diverse, Multumită numărului mare dе compuși pe care îl conţin seminţele acestui arbore. Se recomandă, totuși, consumarea cu moderaţie a preparatelor dе cacao, inclusiv sub formă dе alimente, deoarece în cantităţi mari pot provoca ameţeli sau chiar dureri dе cap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu